Reizen met je huisdier kan een plezierige ervaring zijn voor zowel jou als je harige vriend. Zorg ervoor dat je een beetje planning en onderzoek doet om je reis zo gemakkelijk en veilig mogelijk te maken.
Raadpleeg voordat je op reis gaat je dierenarts om er zeker van te zijn dat je huisdier gezond genoeg is voor vliegreizen en dat hij de juiste inentingen heeft. Veel luchtvaartmaatschappijen eisen dat een dierenarts uiterlijk 10 dagen voor je vlucht een gezondheidsverklaring afgeeft.
Plan vooruit voor je hond of kat en pak een reiskit in met voer, bakjes, riem, afvalschepje, plastic zakjes, medicijnen en een favoriet speeltje of kussen voor een gevoel van thuis. Neem ook water in flessen mee om te voorkomen dat je huisdier een maagklachten krijgt door het drinken van niet-lokaal water of het eten van voedsel dat misschien niet veilig voor hem is.
Maak vooraf een proefrit in een voertuig en een krat of reismand voor de veiligheid en het comfort van je hond. Hoe meer tijd ze doorbrengen in hun kratten en voertuigen, hoe kleiner de kans dat je huisdier bang is voor autoritten of vliegtuigvluchten.
Zorg ervoor dat je huisdier in goede conditie is voordat je een lange reis maakt, en vraag je dierenarts om advies over medicijnen die kunnen helpen bij reisziekte of onrust. Win informatie in over eventuele gezondheidsrisico’s in het gebied dat je gaat bezoeken, zoals teken- en vlooienplagen.
Als je gaat vliegen, zorg er dan voor dat de vaccinaties van je huisdier up-to-date zijn en dat de informatie over de microchip actueel is. Informeer vervolgens bij de luchtvaartmaatschappij en de staatsdierenarts op je bestemming welke documentatie je nodig hebt.
Vermijd vliegreizen met “snotneuzen” zoals pekineesjes, buldoggen en Perzische katten; deze dieren met een kort gezicht kunnen in het vrachtruim of de cabine van een vliegtuig een hitteberoerte en zuurstoftekort krijgen.
Vertel de gezagvoerder en het cabinepersoneel voor het instappen dat je huisdier aan boord is. Sommige luchtvaartmaatschappijen nemen extra voorzorgsmaatregelen als je hen waarschuwt, en hebben zelfs veiligheidssystemen voor huisdieren beschikbaar voor katten of honden.
Overweeg om ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat te vliegen om de schittering van de zon op de ramen te vermijden, die schadelijk kan zijn voor huisdieren en hun passagiers. Je kunt ook een ander vliegveld kiezen voor je reis.
Laat je huisdier niet alleen in een kamer in het hotel of motel, want veel honden zijn territoriaal en zullen blaffen of eigendommen vernielen. Als je dat toch doet, hang dan een bordje op de deur om het personeel op de hoogte te stellen van de aanwezigheid van je hond.
Daarnaast kan een GPS-tracker voor huisdieren nuttig zijn als je hond tijdens je reis afdwaalt. Dit kleine apparaatje past op de halsband van je huisdier en stelt de eigenaar in staat zijn verblijfplaats via internet te volgen.
Als je onderweg of in de lucht bent, zorg er dan voor dat je regelmatig stopt voor beweging en om je huisdier een pauze te geven. Dit houdt je hond gelukkig en gehydrateerd, wat kan helpen voorkomen dat hij zich verveelt of overbezorgd raakt.
Denk eraan: oefening baart kunst! Begin de auto- of vliegreizen van je huisdier met korte ritjes en bouw de lengte van elke rit geleidelijk op. Je kunt elke rit altijd afsluiten met een leuke activiteit voor de hond, zoals een bezoek aan het hondenpark of een winkeluitstapje.